elimare.blogg.se

Elimare Matblogg

Erikas Franska Lantbröd

Publicerad 2016-03-25 16:22:14 i Allmänt,

Ingredienser:

  • 1-2 dl Surdeg
  • 7 dl Vatten
  • 25 g Jäst
  • 2-3 tsk Salt
  • 2 msk Olja (smaklös, t.ex. majsolja)
  • 8 dl Rågsikt
  • 1 l Vetemjöl Special (knappt 1 l)
 
Gör så här:
  • Blanda allt.
  • Anpassa mängden vetemjöl.
  • Knåda ordentligt (5 min i maskin).
  • Jäs mellan 30-60 minuter.
  • Dela till 2 mindre bröd (typ använd limpformar).
  • Jäs i 30 min (inte mer).
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Sänk till 200 grader.när bröden sätts in.
  • Grädda i 45 min på nedersta falsen.
 
Underhålla Surdegen - 3-8 timmar innan baket:
  • Tillsätt 1 1/2 - 2 dl grovt rågmjöl och lika mycket vatten.
  • Låt stå i rumstemperatur.
  • Använd hälften i baket och förvara den andra hälften i glasburk i kylskåpet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela