Erikas Franska Lantbröd
Ingredienser:
- 1-2 dl Surdeg
- 7 dl Vatten
- 25 g Jäst
- 2-3 tsk Salt
- 2 msk Olja (smaklös, t.ex. majsolja)
- 8 dl Rågsikt
- 1 l Vetemjöl Special (knappt 1 l)
Gör så här:
- Blanda allt.
- Anpassa mängden vetemjöl.
- Knåda ordentligt (5 min i maskin).
- Jäs mellan 30-60 minuter.
- Dela till 2 mindre bröd (typ använd limpformar).
- Jäs i 30 min (inte mer).
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Sänk till 200 grader.när bröden sätts in.
- Grädda i 45 min på nedersta falsen.
Underhålla Surdegen - 3-8 timmar innan baket:
- Tillsätt 1 1/2 - 2 dl grovt rågmjöl och lika mycket vatten.
- Låt stå i rumstemperatur.
- Använd hälften i baket och förvara den andra hälften i glasburk i kylskåpet.