Chilistekt lax med shitake och nudlar
4 personer
Ett asieninspirerat och smakrikt recept med både fisk och grönt! De saftiga laxfiléerna steks i lite olja, får sting av röd chili och serveras tillsammans med läcker shitakesvamp, ketjap manismarinad och nykokta risnudlar. Smakkombinationen är slående! (Recept från ICA Matkassen v42 2014)
Ingredienser:
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 msk Riven ingefära
- 1 dl Vatten
- 1 dl Ketjap manis
- 1 st Röd chili
- 600 g Laxfilé
- 250 g Risnudlar
- 100 g Shitakesvamp
- 1/2 påse Salladslök (á 125 g)
- 2 msk Olja
- 1/2 tsk Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Skala och riv vitlök och ingefära. Blanda det med vatten och ketjap manis.
- Skär chilin i tunna skivor och laxen i portionsbitar.
- Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
- Ansa och skiva svampen och salladslöken.
- Stek svampen i hälften av oljan i en stekpanna ca 2 min. Häll över ketjap manismarinaden och lägg det i en bunke. Vänd ner salladslöken.
- Stek laxen i resten av oljan i en stekpanna ca 2 min. Vänd och lägg i chilin. Stek ytterligare ca 2 min. Krydda med salt och peppar.
- Blanda nudlarna med svampen och servera till laxen.