elimare.blogg.se

Elimare Matblogg

Kubansk Svartbönsoppa

Publicerad 2017-07-29 17:16:20 i Allmänt,

 
Med en skvätt rom och med smak av spiskummin blir den här svarta bönsoppan från Kuba mycket raffinerad. Servera den dramatiskt mörka soppan i stora, djupa tallrikar och garnera med hårdkokt, hackat ägg och finhackad salladslök.
 
För 8 personer.
 
Du behöver:
  • 2,75 dl hackad gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk neutral olja
  • 450 g TORKADE SVARTA BÖNOR
  • 8,5 dl köttbuljong
  • 8,5 dl vatten
  • 2,75 dl rökt skinka
  • 2,75 dl grön paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,75 dl mörk rom
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1,5 tsk oregano
Till garnering:
  • 4 ägg, hårdkokta
  • 1 salladslök, hackad
Gör så här:
  • Skala och hacka löken fint.
  • Skala och hacka vitlöksklyftorna.
  • Strimla och hacka skinkan.
  • Ansa paprikan och tärna den fint.
  • Skär tomaten i tärningar.
  • Fräs löken och vitlöken mjuka i oljan utan att det tar färg.
  • Tillsätt bönor, buljong, vatten, hackad skinka, tärnad paprika, tärnad tomat, rom, spiskummin och oregano.
  • Koka soppan häftigt i 2 minuter. Smaka av och lägg eventuellt till mer av kryddorna.
  • Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock ca 2 timmar tills bönorna är mjuka.
    Eller använd färdigkokta bönor och dra ner på tiden.
  • Hacka det hårdkokta ägget och salladslöken.
  • Garnera soppan med lök och ägghack.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela