Kubansk Svartbönsoppa
Med en skvätt rom och med smak av spiskummin blir den här svarta bönsoppan från Kuba mycket raffinerad. Servera den dramatiskt mörka soppan i stora, djupa tallrikar och garnera med hårdkokt, hackat ägg och finhackad salladslök.
För 8 personer.
Du behöver:
- 2,75 dl hackad gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk neutral olja
- 450 g TORKADE SVARTA BÖNOR
- 8,5 dl köttbuljong
- 8,5 dl vatten
- 2,75 dl rökt skinka
- 2,75 dl grön paprika
- 1 stor tomat
- 0,75 dl mörk rom
- 1,5 tsk malen spiskummin
- 1,5 tsk oregano
Till garnering:
- 4 ägg, hårdkokta
- 1 salladslök, hackad
Gör så här:
- Skala och hacka löken fint.
- Skala och hacka vitlöksklyftorna.
- Strimla och hacka skinkan.
- Ansa paprikan och tärna den fint.
- Skär tomaten i tärningar.
- Fräs löken och vitlöken mjuka i oljan utan att det tar färg.
- Tillsätt bönor, buljong, vatten, hackad skinka, tärnad paprika, tärnad tomat, rom, spiskummin och oregano.
- Koka soppan häftigt i 2 minuter. Smaka av och lägg eventuellt till mer av kryddorna.
- Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock ca 2 timmar tills bönorna är mjuka.
Eller använd färdigkokta bönor och dra ner på tiden. - Hacka det hårdkokta ägget och salladslöken.
- Garnera soppan med lök och ägghack.