Gratinerad Hummer
Från Allt om Mat "Stora köksskolan"
Underbar nyårsrätt!
Ingredienser, 6 personer 3 humrar:
- 3 st kokta Humrar (a 400-500 g)
- 1,5 msk hackad Charlottenlök (eller gul lök)
- 1 msk Smör
- 1 msk Tomatpuré
- 1 st påse fryst Holladaisesås (á 200 g)
- 1 dl Vispgrädde
- 2 krm Dragon
- 0,5 tsk Salt
- 1-2 msk Konjak
- 2 tsk Framsk ljus senap
- 3 msk Vitt rivet bröd
- 3 msk Parmensanost
Tillbehör:
- Rostat bröd
- Smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 275 grader. Dela hummern på längden med en kraftig kniv. Tryck knivspetsen igenom skölden och huvudet och skär framåt (mot huvudet).
- Vänd hummern och skär bakåt (mot stjärten) från det påbörjade snttet. Se till att stjärten ligger platt utmed skärbrädan.
- Plocka bort den skalliknande magsäcken som finns framtill i varje halva.
- Tag ur allt köttet och den grågröna massan, smöret, som sitter i främre delen av varje halva. Skrapa väl.
- Knäck klor och leder med baksidan av en kraftig kniv eller med en nötknäppare. Tag väl vara på allt kött. Skär allt hummerkött i centimeterstora tärningar.
- Fräs löken mjuk några minuter i smöret utan att den får färg. Tillsätt tomatpuréen och fräs ett ögonblick. Rör i hollandässåsen och grädden. Koka upp och sjud några minuter.
- Smaka av med dragon, salt och senap och konjak. Tillsätt hummerköttet och den grågröna massan och hetta upp det hela men låt det inte koka, då kan stuvningen skära sig och hummerköttet blir segt.
- Fyll hummerhalvorna med stuvningen. Blanda vitt rivet bröd med parmensanosten och strö över.
- Gratinera i ugnen i 8-10 min. Hummern kan förberedas fram t.o.m. moment nr 8 några timmar i förväg, men bör då förvaras svalt samt värmas och gratineras i 250 grader i ca 15 min.
- Servera hummern nygratinerad med smör och rostat bröd som tillbehör.