Créme Brûlée

Recept för 8 personer.
Ingredienser:
- 1 st Vaniljstång
- 5 dl Vispgrädde
- 1 1/2 dl Mjölk
- 7 st Äggulor
- 1 1/2 dl Strösocker
Till bränning:
- 5 msk Råsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°C
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
- Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull.
Ta från värmen och låt dra i 10 minuter.
Ta bort vaniljstången. - Värm vatten till vattenbadet.
- Rör ihop äggulor med socker. Blanda med gräddmjölken.
- Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar.
Ställ formarna i en ugnsform och häll varmvatten så att det räcker upp till halva brûléeformarna. - Ställ formen i mitten av ugnen och grädda i vattenbad tills de blivit fasta i konsistensen, ca 45 minuter.
Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig.
Låt svalna och ställ gärna i kylen i 2 timmar. - Vid servering:
Strö råsocker över brûléerna och bränn av med en brännare.
(Alternativt sätt ugnen på 250°C, grill. Strö över råsocker och ställ in brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, men passa noga så att det inte bränns.).
Dekorera med färska bär, t.ex. hallon eller blåbär!
Tips:
Crème brûlée går bra att förbereda fram till steg 7.
Då går bra att ha dem i kylen 1-2 dygn innan sista steget för servering görs.
Ett recept från: Buffé nr 11, 2007 - Crème brûlée | Recept ICA.se